Třené těsto
podle Petra Spálenky z hotelu Angello Plzeň
Suroviny:
1/2 kg polohrubé mouky
400 g cukru krystal
2 sáčky vanilkového cukru
1 prášek do pečiva
1/4 l mléka
1 dcl oleje
2 žloutky
sníh z 5 bílků
Postup:
Formu vymažeme a vysypeme hrubou moukou. Mouku prosijeme, přidáme cukr krystal, vanilkové cukry a prášek do pečiva. Vyšleháme žloutky a sníh z bílků.
Olej a mléko přiléváme do směsi mouky s cukry a pomalu šleháme. Postupně přidáme vyšlehané žloutky a nakonec opatrně vmícháme sníh z bílků. Těsto by mělo být lehce řídké. Pak těsto nalijeme do formy a vložíme do trouby. Pečeme při teplotě 180°C po dobu 30 minut.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.