Vepřové s pomerančovou omáčkou
podle Aleny z Chodova
Suroviny:
4 pomeranče
600g vepřové kýty
sůl, pepř
drcený koriandr
8 snítek čerstvého koriandru
2 lžíce oleje
150ml vývaru
1 lžička kukuřičného škrobu
Postup:
Pomeranče opláchneme a osušíme. Dva pomeranče oloupeme a nožem vykrájíme měsíčky. Z dalšího pomeranče odřízneme kůru bez dužniny a nakrájíme ji na nudličky. Z obou zbylých pomerančů vymačkáme šťávu. Maso nakrájíme na plátky, kraje nařízneme, osolíme, opepříme a lehce posypeme drceným koriandrem. Na rozehřátém oleji maso z obou stran prudce opečeme. Maso přendáme do pekáčku, který vložíme do předem vyhřáté trouby na 150°C . Maso udržujeme v této teplotě. Do zbylého výpeku nalijeme vývar a přilijeme šťávu z pomerančů. Necháme přejít varem, přidáme škrob rozmíchaný ve 150 ml vody a za stálého míchání vaříme do zhoustnutí.Osolíme, opepříme, vložíme dílky pomerančů a nakrájenou kůru. Omáčku prohřejeme.
Omáčku servírujeme na nahřátém talíři, přidáme plátky masa a posypeme čerstvým koriandrem.
Přílohy: vařená rýže, zelenina na ozdobu
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.