Nejlepší koláč z Přeštického koláčování 2011

Recept na vítězné koláče z Přeštického koláčování 2011

Suroviny:

1 kg polohrubé mouky
250 g másla
200 g cukru
6 žloutků
70 g droždí
1 lžíce rumu
cca 500 ml mléka
sůl

tvarohová, povidlová a maková nádivka
rozšlehané vejce na potření
rozinky
mandle


Postup:

Nejprve utřeme máslo s cukrem a postupně přidáváme žloutky. Když hmota nabude, přidáme kvásek, připravený z droždí, trochy vlažného mléka, několika lžic mouky a trochy cukru. Dále přidáme mouku, rum, sůl a zbylé vlažné mléko. Zaděláme těsto, které hodně propracujeme. Jeho povrch posypeme moukou, přikryjeme ubrouskem a na teplém místě necháme vykynout.
Vykynuté těsto rozdělíme na díly o hmotnosti cca 120 g. Každý zakulatíme a necháme opět vykynout. Pak z každého bochánku vytvarujeme koláč, obrubu pomažeme rozšlehaným vejcem a podle zvyku naplníme tvarohem, povidly a makovou nádivkou. Dozdobíme rozinkami a mandlemi. Pečeme prudčeji v dobře vyhřáté troubě. Hotové koláče pocukrujeme nebo je ještě před tím pokapeme rozpuštěným máslem s rumem.

Celková doba přípravy cca 4 hodiny
15 – 20 koláčů o průměru 20 cm


autor: posluchač