Kozičky pivovarské pastýřky
podle Václava Pacha z Pivovarského dvora v Plzni-Černicích
Suroviny pro 4 porce:
800g kuřecích prsou
8 půlených kompotovaných hrušek
100g nivy
8 plátků eidamu
2 lžíce brusinek
grilovací koření
sůl
trochu másla
Postup:
Prsíčka naklepeme z obou stran, posypeme grilovacím kořením a osolíme.
Na pánvi nebo na grilu opečeme z obou stran. (na pánvi použijeme olej, na grilu opékáme nasucho).
Každou porci připravíme tak, že, vezmeme 2 půlky hrušek, do důlku po jádřinci dáme trochu nivy, nivou posypeme i maso, srovnáme do tvaru, který "lahodí oku" a navrch položíme 2 plátky eidamu. Vložíme do pekáčku a dáme do trouby na 5-10 minut, sýr jemně nazlátne.
Porci vyjmeme na talíř, do výpeku přidáme trošku másla a kapku vody. Maso šťávou přelijeme.
Na závěr na talíři brusinkami vytvarujeme kopeček, který dotvoří tvar.
Přílohy: šťouchané brambory, zeleninový salát nebo bageta.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.