Špenátový nákyp

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň , Vaříte s ČRo Plzeň

podle Mirky Kuntzmannové.

Suroviny:

400 g širokých nudlí
200 g šunky, uzeného masa nebo uzeniny
350 g listového špenátu (mražený nebo čerstvý)
1 konzerva sterilovaných žampiónů (170 g)
200 g strouhaného eidamu
1 cibule
1 - 2 stroužky česneku
1 menší cibule
1 vejce
máslo, mletý pepř, sůl

Postup:

Nudle uvaříme, scedíme a promícháme je s nakrájenou šunkou, masem či uzeninou. Rozestřeme do máslem vymazaného pekáče nebo zapékací misky. Těstoviny poklademe plátky sterilovaných žampiónů, ze kterých jsme slili nálev. Na žampióny navrstvíme špenát, povrch bohatě posypeme strouhaným sýrem, poklademe tenkými plátky tuhého másla a ve středně vyhřáté troubě prudce zapečeme.

Pečeme cca 20 minut při cca 200 °C do zlatavého zabarvení. Hotový nákyp necháme trochu prochladnout a pak ho rozdělíme na porce. Podáváme s čerstvou nebo sterilovanou zeleninou.

Příprava špenátu:

Na másle zpěníme najemno nakrájenou cibuli, přidáme mražený špenát a krátce podusíme. Osolíme, opepříme, ochutíme utřeným česnekem a zahustíme žloutkem nebo celým vejcem. Použijeme-li špenát čerstvý, před vařením ho spaříme vařící vodou, ostatní postup je stejný.

Celková doba přípravy: cca 1 hodina.

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.