Zeleninové karbanátky

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň , Vaříte s ČRo Plzeň

podle Mirky Kuntzmannové.

Suroviny:

  • 750 g míchané zeleniny (např.: květák, mrkev, kedlubny, celer, pórek, ..)
  • 50 g másla
  • 2 vejce
  • 1 rohlík nebo houska
  • 5 lžic mléka
  • strouhanka podle potřeby
  • mletý pepř
  • sůl
  • tuk na smažení

Postup:

Očištěnou zeleninu uvaříme v osolené vodě. Měkkou, dobře okapanou, najemno nakrájíme. Změklé máslo utřeme se žloutky, přidáme připravenou zeleninu, v mléce namočené rohlík nebo housku, mletý pepř, sníh z bílků a tolik strouhanky, aby se po prodělání ze vzniklé hmoty dobře tvarovaly karbanátky. Před smažením je obalíme ve strouhance.

Doporučená příloha: bramborová kaše, vařené brambory, šťouchané brambory, zeleninové saláty, nakládaná zelenina.

Celková doba přípravy je 1 hodina.

U tohoto pokrmu lze libovolně kombinovat, přidávat či ubírat různé druhy zeleniny. Můžeme přidat nakrájenou uzeninu nebo kousek zbylého masa, či nastrouhaný sýr. Nikdy nás tyto karbanátky nezklamou.

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.