Masové plátky s pórkovou krustou
podle Mirky Kuntzmannové.
Suroviny na 4 porce:
- 4 plátky masa po cca 120 g (libové vepřové, krůtí nebo kuřecí)
- 1 malý pórek
- špetka mletého pepře
- 1 žloutek
- 1 polévková lžíce plnotučné hořčice
- 1 polévková lžíce másla
- 1 polévková lžíce hladké mouky
- sůl
- olej na opékání
Postup:
Plátky masa naklepeme, osolíme a opepříme. Očištěný pórek nakrájíme na drobné čtverečky. V pánvi rozehřejeme máslo a pórek na něm asi 3 minuty podusíme.
Žloutek smícháme s hořčicí a touto směsí potřeme z jedné strany připravené plátky masa. Na potřenou stranu navršíme podušený pórek, trochu ho k masu přitiskneme a povrch poprášíme hladkou moukou. V pánvi rozehřejeme olej a připravené plátky masa v něm opečeme.
Nejprve opékáme stranu s pórkem. Asi po pěti minutách maso obrátíme a opékáme i z druhé strany také 5 minut.
Doporučená příloha: vařené, pečené nebo šťouchané brambory, zeleninové saláty.
Celková doba přípravy je cca 25 minut.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.