Gazpacho - studená polévka ze španělské kuchyně
podle Mirky Kuntzmannové.
Suroviny:
- 5 dobře vyzrálých rajčat
- 70 g rajčatového protlaku
- 1 cibule
- 2 – 3 stroužky česneku
- oblíbené bylinky (bazalka, petrželka, tymián, ..)
- 2 lžíce vinného octa
- 3 lžíce panenského olivového oleje
- mletý pepř, sůl
- 2 krajíčky bílého toustového chleba na zahuštění
- rajčatová šťáva nebo voda na zředění
- chlebové krutony
- 2 masité různobarevné papriky
- 1 salátová okurka, event. i trochu kořenové zeleniny
Postup:
Oloupanou cibuli a česnek nahrubo nakrájíme, rajčata krátce spaříme, oloupeme, odstraníme z nich zrníčka a také je nakrájíme. Přidáme rajčatový protlak, očištěné bylinky, vinný ocet, olej a vše dohladka rozmixujeme.
Podle chuti osolíme, opepříme, můžeme přidat také pálivou papriku a znovu promixujeme, aby vznikla hladká polévka. Podle požadavku polévku buď naředíme rajčatovou šťávou či vodou nebo naopak zahustíme bílým toastovým chlebem, ale v obou případech ještě jednou krátce promixujeme. Necháme dobře vychladit.
Polévku gazpacho podáváme studenou, dobře vychlazenou, posypanou chlebovými krutony a nakrájenými paprikami a salátovou okurkou, nebo i jinou zeleninou.
Krutony i zeleninu můžeme podávat zvlášť v misce. V některých oblastech se tato polévka podává též s plátky vařených vajec a šunky nebo s olivami.
Celková doba přípravy cca ½ hodiny
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.