Těstoviny se zeleninovou omáčkou

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň , Vaříte s ČRo Plzeň

podle Mirky Kuntzmannové.

Suroviny na 4-6 porcí:

  • 500 g těstovin
  • 2 menší cukety
  • 1 cibule
  • 3 lžíce oleje
  • 2 čerstvé papriky
  • 2 velká masitá rajčata
  • 1 kostka masoxu
  • 3 stroužky česneku (podle chuti může být i více)
  • mletý pepř
  • čerstvý tymián (event. sušený)
  • sůl
  • na posypání nastrouhaný tvrdý sýr
  • petrželka
  • 4-6 plátků šunky na ozdobení

Postup:

Podle návodu uvaříme těstoviny. Omáčku připravíme tak, že na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme očištěnou a na nudličky nakrájenou papriku a na kostičky nakrájenou, oloupanou cuketu, zbavenou semínek. Pod poklicí dusíme přibližně 10 minut.

Po uvedené době přidáme oloupaná, na plátky nebo na kostičky nakrájená rajčata a masox. Okořeníme lístky bazalky, mletým pepřem a utřeným česnekem. Směs promícháme a dusíme ještě asi 5-10 minut. Je-li třeba, podlijeme malým množstvím vody a dosolíme.

Hotovou omáčkou polijeme uvařené těstoviny, bohatě posypeme strouhaným sýrem a najemno nakrájenou petrželkou. Ozdobíme kornoutkem šunky.

Poznámka: Tuto omáčku můžeme použít také jako pikantní přílohu místo hořčice k masu či uzenině.

Celková doba přípravy je přibližně 30 minut.

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.