Těstoviny se zeleninovou omáčkou
podle Mirky Kuntzmannové.
Suroviny na 4-6 porcí:
- 500 g těstovin
- 2 menší cukety
- 1 cibule
- 3 lžíce oleje
- 2 čerstvé papriky
- 2 velká masitá rajčata
- 1 kostka masoxu
- 3 stroužky česneku (podle chuti může být i více)
- mletý pepř
- čerstvý tymián (event. sušený)
- sůl
- na posypání nastrouhaný tvrdý sýr
- petrželka
- 4-6 plátků šunky na ozdobení
Postup:
Podle návodu uvaříme těstoviny. Omáčku připravíme tak, že na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme očištěnou a na nudličky nakrájenou papriku a na kostičky nakrájenou, oloupanou cuketu, zbavenou semínek. Pod poklicí dusíme přibližně 10 minut.
Po uvedené době přidáme oloupaná, na plátky nebo na kostičky nakrájená rajčata a masox. Okořeníme lístky bazalky, mletým pepřem a utřeným česnekem. Směs promícháme a dusíme ještě asi 5-10 minut. Je-li třeba, podlijeme malým množstvím vody a dosolíme.
Hotovou omáčkou polijeme uvařené těstoviny, bohatě posypeme strouhaným sýrem a najemno nakrájenou petrželkou. Ozdobíme kornoutkem šunky.
Poznámka: Tuto omáčku můžeme použít také jako pikantní přílohu místo hořčice k masu či uzenině.
Celková doba přípravy je přibližně 30 minut.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.