Špenátový salát
podle Mirky Kuntzmannové.
Suroviny:
- 300 g čerstvého špenátu
- 1 – 2 čerstvé hrušky
- 1 jarní cibulka s natí
- čerstvé bylinky (bazalka nebo tymián)
- 1 citrón
- hrst ořechových jader (vlašské ořechy, lískové oříšky, mandle, piniové ořechy, kešu…)
- 1 polévková lžíce olivového oleje
- sůl
Postup:
Špenát zbavíme všech uvadlých lístků, propereme ho a necháme na sítu dobře okapat. Omyté hrušky zbavíme jádřinců a nakrájíme je na nudličky nebo kostičky. Očištěnou cibulku a bylinky najemno nasekáme. Vše dáme do skleněné nebo porcelánové mísy, osolíme, zakapeme olejem a citrónovou šťávou a opatrně, abychom nepotrhali listy špenátu, promícháme. Povrch salátu posypeme opraženými ořechy.
Salát připravujeme těsně před podáváním.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.