Kuře na smetaně z ruské kuchyně
podle paní Mirky Kuntzmannové.
Suroviny:
kuře o hmotnosti cca 1 kg
100 g másla
250 ml kysané smetany
200 ml drůbežího vývaru
1 cibule
trochu strouhaného tvrdého chleba
mletý pepř
mletý zázvor
muškátový oříšek
sůl
2 kyselé okurky na obložení
Postup:
Očištěné, omyté a osušené kuře pomalu opékáme v rozpuštěném másle ze všech stran. Když je napůl měkké, rozčtvrtíme ho, osolíme, podle chuti přidáme muškátový oříšek, zázvor a pepř a znovu opékáme. Když je kůže opečena téměř dozlatova, přidáme najemno nakrájenou cibuli. Jakmile zesklovatí, zalijeme kuře smetanou a kuřecím vývarem, přidáme strouhaný chléb a dusíme ještě asi 20 minut. Měkké kuře vyjmeme, omáčku přecedíme a podáváme obložené plátky kyselé okurky.
Vhodnou přílohou jsou žemlové knedlíky, noky nebo těstoviny.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.