Sekaná na zelenině
podle paní Mirky Kuntzmannové
Suroviny na 6 porcí:
500 g mletého vepřového masa
100 g měkkého salámu
100 g tvrdého nastrouhaného sýra
2 uvařené brambory
2 vejce
mletý pepř
sůl
sádlo na vymazání pekáče
trochu rozpuštěného másla na potření
2 větší mrkve
1/4 celeru
2 velké cibule
1 konzerva sterilovaných rajčat (300 g)
trochu vývaru (možno použít i vývar z kostky)
Postup:
Mleté maso osolíme, opepříme a dobře promícháme s nastrouhanými bramborami, nastrouhaným sýrem, vejci a na droboučké kostičky nakrájeným salámem. Z hmoty utvoříme šišku, kterou vložíme do lehce vymaštěného pekáče, potřeme ji rozpuštěným máslem, přiklopíme poklicí nebo zakryjeme alobalem a ve vyhřáté troubě pečeme při 200°C cca 10 minut.
Po této době sekanou obložíme na kostičky nakrájenou mrkví, celerem a cibulí. Podlijeme vývarem, opět přiklopíme poklicí nebo alobalem a v troubě dusíme cca 35 minut, ale nyní již při nižší teplotě, cca 150 °C.
Po této době k zelenině přidáme nakrájená sterilovaná rajčata a podlijeme šťávou z rajčat. Vložíme zpět do trouby a nyní již bez poklice pečeme cca 10 minut. To je potřebná doba, aby se chutě dobře promísili a sekaná zezlátla. Hotovou sekanou pečeni necháme chvilku prochladnout, pak ji nakrájíme na porce a spolu se zeleninou podáváme.
Doporučená příloha: bramborová kaše, šťouchané brambory nebo pečivo.
Celková doba přípravy: cca 1 a 1/2 hodiny.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.