Sladkosti našich prababiček: Ovocná polévka Vodvárka
Naši předkové před 100 lety neměli ani mrazáky, ani supermarkety. Za to uměli hospodařit s přebytky ze zahrádky. Ovoce sušili. Po celý podzim a zimu si pak mohli dopřávat sladkou studenou polévku jménem Vodvárka. Polévka ze sušeného ovoce, která vás překvapí svou lahodností i jednoduchostí přípravy.
Suroviny:
500 gramů sušených křížal, například z hrušek nebo jablek
případně cukr (1–2 lžíce)
špetka mleté skořice a hřebíčku
Postup:
Sušené ovoce namočíme přes noc a pak je uvaříme do měkka s hřebíčkem a skořicí. Horké ovoce rozmixujeme i s vodou, ve které se vařilo až do jemné kaše.
Podáváme teplé či studené. Tradičně se podávala teplá nebo v horkých letních měsících studená polévka k snídani s krajícem kváskového chleba.
Ovocná polévka Vodvárka podle tohoto receptu vám zabere 20 minut.
Tip: Pro změnu můžeme přidat k hruškám i sušené švestky nebo v závěru zahustit strouhaným perníkem. Polévku můžeme vylepšit i medovinou, medem nebo sladkým bílým vínem. Při podávání můžeme ozdobit rozinkami a strouhanými oříšky.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.