Neznámý vandal poškodil chráněnou památku v Ostrově

6. září 2016

Část pohledové zdi ostrovského zámku zvanou Velký muž poškodil neznámý vandal. Na památkově chráněném objektu vznikla podle prvních odhadů škoda kolem 20 tisíc korun.

Část raně barokní zdi, která prošla před necelými dvěma lety kompletní rekonstrukcí, poškodil vandal nápisy sprejem na několikametrové ploše do výšky přibližně dvou metrů. Případem se nyní bude zabývat policie.

Na části nazvané Velký muž došlo k posprejování dolní části zdi ve výklenku. Přitom celá pohledová stěna byla mezi červnem 2013 a říjnem 2014 restaurátorským způsobem rekonstruována a byla provedena obnova její fasády.

„Strážníci poničenou zeď objevili při prohlídce zámeckého parku, kde kontrolovali podium a aparaturu, přichystanou pro koncert Ostrovského kulturního léta. Městská policie případ předala k dalšímu šetření Policii České republiky,“ říká zástupce velitele ostrovských strážníků Ladislav Martínek.

Pohledová stěna je raně barokní stavbou, která prodlužuje západní obvodovou stěnu ostrovského zámku a odděluje zámecký park od Žižkovy ulice. Stavba pochází z konce 17. či počátku 18. století, kdy byla vysoká stěna šlikovského zámku, který v roce 1691 vyhořel, upravena jako architektonická kulisa lemující zámecký park.

AKTUALIZOVÁNO: K poškození části pohledové zdi v zámeckém parku se na ostrovské policejní služebně přiznaly dvě nezletilé osoby. Policie vhledem k věku obou dětí, které se ke svému činu přišly samy přiznat, nebude zveřejňovat žádné další informace.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio