Neznámé jméno, ale velký muzikant

2. září 2020

Představujeme muzikanta, kterého valná většina veřejnosti asi nezná. Ale znalci ví své. Podílel se totiž na mnoha nahrávkách hlavního proudu hudby 80. let, včetně nejprodávanějšího alba v historii gramofonového průmyslu, LP desky Thriller Michaela Jacksona. Steve Porcaro se narodil 2. září 1957, začínal jako bubeník pod vedením svého otce, než začal s klavírem a zpěvem.

Když na konci šedesátých a v první polovině sedmdesátých let začaly vznikat tzv. supergroups, tedy super skupiny, složené ze špičkových muzikantů do té doby působících ve známých kapelách, zdálo se, že je to další výrazný krok, jak postavit rockovou hudbu na piedestal respektovaného umění. Postupem času se však v mnoha těchto seskupeních začaly projevovat neshody a hádky, neboť každý z muzikantů měl jiný názor na to, jakým směrem by se jejich snažení mělo ubírat. Většinou to končilo rozpadem skupiny, často doprovázeným soudní dohrou.

A tak, když v r. 1978 vznikla v Los Angeles skupina Toto, složená ze šesti významných studiových hráčů, majících za sebou účinkování s takovými hvězdami jako Barbra Streisand, Aretha Franklin nebo Jackson Browne, nevzbudilo to velkou pozornost. Jedním ze zakládajících členů byl Steve Porcaro. Se svým bratrem a dalšími vynikajícími hudebníky sestavil soubor, který našel uznání u kritiků i široké posluchačské obce, hlavně v oblasti tzv. rocku pro dospělé. Skupina Toto, nazvaná podle psa z knihy Čaroděj ze země Oz, získala množství ocenění a existuje tvrzení, že se její jednotliví hráči podíleli na většině bestsellerů hlavního proudu hudby 80. let. Kromě jiného, v r. 1985 nahráli základ historické písně We Are The World. Klávesista a zpěvák Steve Porcaro se také podílel na tvorbě několika alb Michaela Jacksona.

autor: Zdeněk Raboch
Spustit audio