Nezanedbejte před zimou kontrolu svého vozu

14. listopad 2018 10:00

Zima se neodkladně blíží. Motoristé by proto měli dbát větší opatrnosti nejen na silnicích, ale i před vjezdem na ně. Mnoho automechaniků doporučuje nechat auto před zimní sezónou prohlédnout v servisu.

„Před zimou je nejdůležitější zkontrolovat stav zimních pneumatik, aby měly dostatečný vzorek. Kontrolujeme, jestli má zákazník správnou vodu v odstřikovačích a jestli je správná hustota chladicích kapalin, aby nedošlo k zamrznutí. Kontrolujeme také stav a kapacitu akumulátoru,“ popisuje servis Rudolf Mudra.

Časově nejdéle trvá přezutí pneumatik. Jestliže je automechanik musí navléct na disky, trvá taková prohlídka i dvě hodiny. V případě, že je vůz už na zimních pneumatikách, je doba v servisu výrazně kratší.

Zimní prohlídka automobilu zabere mechanikům jen několik desítek minut. I tak se ale musí motoristé v Karlových Varech objednat. V některých servisech si zákazníci počkají jen několik dní, jinde ale i dva týdny.

Přezutí pneumatik nechávají řidiči na poslední chvíli

02692819.jpeg

Ze zákona mají řidiči povinnost mít od 1. listopadu přezuto, ale ani v polovině měsíce je nemají zdaleka všichni. „Někteří zákazníci to nechávají na poslední chvíli. V současné době máme přezuto zhruba 80 procent klientů, zbylých 20 procent čeká, než napadne sníh.“

Zimní pneumatiky mají rozdílnou přilnavost v nižších teplotách, to potvrzuje i Rudolf Mudra: „Na zimních pneumatikách by se mělo jezdit při teplotách pohybujících se pod pět stupňů Celsia.“

autoři: Jan Čech , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio