Nezaměstnanost v Karlovarském kraji stagnuje. Nejvyšší zůstává na Sokolovsku

9. prosinec 2019 12:00

Podíl nezaměstnaných v Karlovarském kraji zůstal v listopadu na 2,5 procenta. V evidenci úřadu práce bylo 5372 lidí, nepatrně méně než v říjnu, vyplývá ze zveřejněných údajů Úřadu práce ČR.

„V nadcházejících měsících bude registrovaná nezaměstnanost v souvislosti s postupným ukončováním sezonních prací a pracovních úvazků na dobu určitou pravděpodobně stagnovat, případně mírně vzroste,“ předpokládá generální ředitelka Úřadu práce ČR Kateřina Sadílková.

Z celkových 5 372 evidovaných nezaměstnaných v Karlovarském kraji je 4 751 takzvaně dosažitelných, kteří mohou ihned do práce nastoupit. Počet nezaměstnaných proti říjnu klesl o 17 lidí.

Nejnižší podíl nezaměstnaných je stále na Chebsku. V listopadu to bylo 1,7 procenta, stejně jako v říjnu. Bez práce je na Chebsku 1 108 lidí. Na Karlovarsku zůstala nezaměstnanost na 2,3 procenta. Úřad práce evidoval ke konci listopadu 1 968 lidí bez práce. Dlouhodobě nejvyšší nezaměstnanost je na Sokolovsku. V listopadu tam klesl podíl nezaměstnaných na 3,6 procenta, což je o 0,1 procentního bodu méně než v říjnu.

Tisíce volných míst

Celkově zaměstnavatelé v kraji nabízeli v listopadu 7 388 volných míst, o 84 více než v říjnu. Velký rozdíl je ale mezi okresy. Největší nabídka je na Karlovarsku, kde si je poptávka po 3 589 zaměstnancích. Na jedno volné místo tak připadá 0,5 uchazeče. Na Chebsku bylo v listopadu 3 037 volných míst, přičemž na jedno místo připadá jen 0,4 uchazeče.

Výrazně odlišná situace je na Sokolovsku. Firmy tam nabízejí jen 762 volných míst. Na každé z nich tak připadají tři uchazeči, což je po Karviné nejvyšší podíl ze všech okresů Česka. Situace by se přitom mohla ještě zhoršit v souvislosti s ohlášeným snižováním počtu zaměstnanců v Sokolovské uhelné, která je největším zaměstnavatelem v kraji.

autor: nkr | zdroj: ČTK
Spustit audio