Neviditelná zdravotní rizika při pečení. Silikonové formy v testech pohořely

20. prosinec 2022

Když vám silikonová forma spadne na nohu, přežijete to patrně bez újmy. Zdravotní rizika, která s sebou tento materiál může nést, číhají jinde. Spotřebitelské organizace z 10 evropských zemí včetně České republiky zjišťovaly, jestli se z takových forem do pečiva neuvolňují problematické chemické látky. Výsledky nepřinesly nic dobrého.

Počátkem prosince Evropská organizace spotřebitelů BEUC zveřejnila výsledky laboratorních testů, kterým se podrobilo celkem 44 silikonových forem na pečení. Část výrobků byla nakoupena v kamenných prodejnách v různých evropských zemích, část byla zakoupena v internetových e-shopech, včetně obřích nákupních portálů jako Amazon nebo AliExpress.

Čtěte také

Laboratorní testy zahrnovaly zahřátí forem na 100 stupňů Celsia a zaměřovaly se na tři různé parametry. Měřilo se celkové množství těkavých látek, které se po zahřání na vysokou teploty ze silikonové formy uvolňovalo do směsi, která simulovala potravinu pečenou ve formě.

Každý výrobek byl zahříván třikrát, aby se zjistilo, jestli existuje nějaká tendence. Tedy, zda množství unikajících chemických látek s opakovaným užíváním klesá, nebo naopak stoupá. Navíc laboratoř také zjišťovala, jestli unikají konkrétní zvláště problematické chemikálie, například bisfenol A, primární aromatické aminy, ftaláty a další změkčovadla, antioxidanty nebo UV filtry.

Spustit audio

Související