Netradičním povoláním a 11 dětmi se může pochlubit sklepmistr ze Starého Plzence

14. duben 2021

Táta od šesti holek a pěti kluků, který je jediným sklepmistrem v České republice se specializací na výrobu šumivého vína. To je Josef Švéda ze Starého Plzence. Za jeden život se podle něj vše stihnout nedá.

Josef Švéda

V Plzni se Josef Švéda ocitl kvůli svému povolání. „Před revolucí, a ještě po ní, fungovaly České vinařské závody Praha, které pod sebou měly jednotlivé podniky v České republice a jeden z nich byl v Žamberku, což bylo chvíli město, kde jsem bydlel s rodiči a sourozenci,“ začal své vyprávění Josef Švéda.

Na přání otce šel studovat vinařinu a po ukončení studií se již domů k rodičům nevrátil. Potkal totiž svou budoucí ženu. První roky společně bydleli v Plzenci na ubytovně a jejich rodina se začala pomalu rozrůstat.

Josef Švéda pracuje již 30 let u společnosti ve Starém Plzenci, která je největším výrobcem sektu v republice a jeho povolání je ojedinělé. „Profese, kterou zastávám je opravdu zajímavá. Mojí prací je produkce šumivého vína,“ uvedl Josef Švéda. Do firmy přišel v roce 1991 a vinařský svět začal objevovat tzv. od píky. Za jeho čas strávený ve firmě se vyrobilo přes dvě stě milionu lahví.

„Na otázku, jak se máš, odpovídám, že nemám čas na hovadiny,“ říká Josef Švéda

Ke svému povolání se s manželkou zvládal postarat o jedenáct potomků. Nyní je většina jejich dětí dospělých a do rodiny přibývají i vnoučata. Čas na sebe manželé moc nemají, ale příliš jim to nevadí. Do rodiny přibyl nyní i pejsek a společný čas tráví většinou na procházkách. Již desítky let nebyli doma sami, ale vždy si dokázali navzájem pomoci a vystačit si.

Švédovi byli společně za celý život jednou u moře a nyní by si přáli se znovu k moři společně všichni podívat. Život chtějí zvládat stejně dobře, jako do teď. „Mám pocit, že ten život musím žít ještě jednou, že se vše stihnout nedá,“ uzavřel Josef Švéda.

autoři: Karolína Sedláková , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio