Nespleťte si přesličku rolní a luční. První je léčivá, druhá jedovatá

20. listopad 2022

Bylinka přeslička má široké využití v lidové medicíně, musíte si ale vybrat tu správnou. Léčivá je přeslička rolní, její název napovídá, kde ji hledat. V lese roste přeslička lesní, v mokřinách přeslička bahenní.

Přesličky rolní, lesní a bahenní jsou nejčastějšími přesličkami, které se u nás vyskytují. Ani místo, kde přesličku najdete, ale nedává 100% jistotu, že se jedná o přesličku rolní. Bylinkářka a farmářka Štěpánka Janoutová varuje především před záměnou se vzácnější přesličkou luční. Které pro člověka prospěšné látky obsahuje přeslička rolní a při kterých zdravotních potížích by vám mohla pomoci?

„Krajta je mírumilovná, hodná a nenáročná na prostor,“ tak vychvaluje svého domácího mazlíčka chovatel Jan Zajíček ze Stříbra. Mírumilovnost škrtiče Afrodity, pojmenovaného po řecké bohyni lásky, plodnosti a krásy, si osobně ověřila Martina Sihelská, když s krajtou královskou zapózovala na fotky pro náš rozhlasový web. Jak často se tento had krmí? A co všechno by měl mít v teráriu?

I metr dlouhá agama filipínská je stále ještě mládě. Podle čeho to poznáte? Zmiňuje se o tom chovatel plazů v Zoologické a botanické zahradě města Plzně Tomáš Winkelhöfer. Pozornost ale soustředí hlavně na želvy a začínajícím chovatelům doporučuje želvu zelenavou a želvu vroubenou. Do jaké velikosti tyto želvy dorůstají? A víte, že také želvy potřebují zábavu?

Zveme např. na výstavu Příběh skleněné vánoční ozdoby od 19. 11. do 29. 1. v Muzeu Karlovy Vary, na přednášku Václava Cílka na téma Zadržování vody v krajině a naše klimatická budoucnost 24. 11. v ZUŠ Rokycany, na vernisáž výstav Chléb náš vezdejší a Dřevěný čas Jiřího Špinky 24. 11. v Muzeu jižního Plzeňska v Blovicích a na výstavu Technická herna na cestách aneb Fyzika hrou do 27. 11. v Muzeu Českého lesa v Tachově.

Autorské panenky Blanky Křížové vám zpříjemní adventní čas v Galerii Hess v Plzni na Roudné. Vernisáž se koná v pátek 2. 12. v 17 hod., výstava s názvem Něžné vánoční dostaveníčko potrvá do 8. 1. Paní Blanka šije panenky od hlavy až k patě, včetně oblečků a botiček. Svému koníčku se věnuje přes 8 let. Který materiál upřednostňuje?

Na podzimní hnojení vápnem se ptá posluchač z Rokycanska. Jak často vápnem hnojit a v jakém množství? S vápněním zahrady radí Josef Vačkář, instruktor Českého zahrádkářského svazu.

Čirůvka havelka je velmi dobrá houba, vyhledávaná pro svoji výbornou chuť. Lidově se jí říká vrzavka nebo skřípalka, uhodnete proč? Havelce je podobná čirůvka zemní. Jak je od sebe rozpoznat a co s nimi v kuchyni? Proč houby neurčovat prostřednictvím mobilní aplikace? O tom všem mluví Zdeněk Hájek, předseda Mykologického klubu Plzeň.

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio