Nemusíme se milovat, stačí se respektovat. BESIP upozorňuje na vztah cyklistů a motoristů novou kampaní

5. září 2023

Cyklisté patří mezi nejzranitelnější účastníky silničního provozu. Právě jim se věnuje celorepublikový projekt BESIPu „Dám respekt“.

76 procent lidí uvádí, že alespoň občas jezdí na kole. I přesto vnímá každý druhý Čech vztah cyklistů a motoristů jako více či méně nepřátelský. Téměř 70 procent Čechů se domnívá, že za nebezpečné situace na silnicích může nedostatek respektu.

Za loňský rok na našich silnicích zemřelo 43 cyklistů. Víme, že cyklisté často viní motoristy z nebezpečné jízdy. A ti zase cyklisty, že ignorují předpisy. S vylepšením těchto statistik má pomoct celostátní projekt Dám respekt. V odpoledním vysílání nám ho přiblížil krajský koordinátor BESIPu Lukáš Hutta.

autoři: David Forst , nkr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.