Nemocnicím v Karlovarském kraji je ochotno pomoct 134 zdravotníků

5. březen 2021 13:45

Přetíženým nemocnicím v Karlovarském kraji je ochotno pomoct dobrovolně až 134 zdravotníků, z toho 47 lékařů a 87 zdravotních sester. Krajský úřad dostal od zdravotnických zařízení na vyžádání seznam čítající potenciálně až 700 lidí, kteří by mohli nastoupit do nemocnic.

Kraj bude nejprve jednat s dobrovolníky, nařízení pracovní povinnosti zatím nedoporučuje, uvedla mluvčí krajského úřadu Jana Pavlíková. Přetížené nemocnice v Karlovarském kraji požadují 80 zdravotních sester a 35 lékařů. Nemocnice v Karlových Varech potřebuje 15 lékařů a 30 zdravotních sester, nemocnice v Chebu deset lékařů a 20 sester, sokolovská nemocnice osm lékařů a 15 sester a ostrovská nemocnice dva lékaře a 15 sester.

Krajský úřad ve čtvrtek obeslal zdravotnická zařízení vyjma nemocnic nebo lázní, které se starají o covidové pacienty. „Naším úkolem je teď obvolat dobrovolníky a nakontaktovat je na personální oddělení nemocnice. Dáváme jim termín do úterý, pak budeme vědět, kolik z nich nastoupí,“ řekla Pavlíková. Mluvčí ale upozornila, že někteří z nich už mohou mít nějaký úvazek s nemocnicí.

Krajský úřad před časem nařídil pracovní povinnost zdravotním sestrám, zejména z lázní. Ze 111 oslovených nastoupilo pomáhat zdravotníkům do nemocnic jen 20. Mnoho z nich byly podle Pavlíkové samoživitelky nebo nemocné.

Situace zůstavá kritická

Nemocnice v Karlovarském kraji ve středu uvedly, že vzhledem k epidemii koronaviru a nedostatku volných lůžek vyčerpaly své kapacity. Budou poskytovat jen neodkladnou a nezbytnou péči podle dostupných sil a prostředků.

Ačkoli epidemie v Karlovarském kraji mírně slábne, situace v nemocnicích zůstává kritická. Ze 78 lůžek na jednotkách intenzivní péče a ARO zůstávají k pátku volná jen tři, z nichž žádné není volné pro pacienty s covidem. Z 598 standardních nemocničních lůžek s kyslíkem je pro nakažené koronavirem volných 30, pro ostatní nemocné je jich k dispozici 43. Reprofilizovaná lůžka, tedy ta, která byla původně určena k poskytování péče jiného typu či odbornosti, jsou na intenzivní péči téměř obsazena.

autoři: Andrea Strohmaierová , nkr | zdroje: ČTK , Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio

Související