Nemocnice v Karlovarském kraji potřebují více než 100 zdravotníků. Zatím se jich přihlásilo jen 19

11. březen 2021 08:35

Osmdesát zdravotních sester a pětatřicet lékařů. Tolik zdravotnického personálu by ideálně potřebovaly doplnit nemocnice v Karlovarském kraji. Z různých zdravotnických zařízení se k dobrovolné pomoci přihlásily ale jen necelé dvě desítky zdravotníků.

Přetíženým nemocnicím v Karlovarském kraji stále chybí odborný personál. Vedení kraje zatím nevyhlásilo pracovní povinnost pro lékaře a sestry z ostatních zdravotnických zařízení a oslovilo téměř 700 z nich na dobrovolnické bázi na přímo. Všechny čtyři nemocnice aktuálně potřebují víc než 100 zdravotníků. K dobrovolné pomoci v nemocnicích se jich ale přihlásilo zatím jen 19.

„Byla možnost pomoct buď dobrovolně, nebo čekat na nějaké nařízení. Vybral jsem si dobrovolnou část a z vedení nemocnice mě dali do zálohy,“ vysvětlil lékař Mohamed Al – Tashi, který v Karlových Varech provozuje gastroenterologickou ambulanci. Je jedním z lékařů, kteří by dobrovolně pomohli v přetížených nemocnicích v kraji. On sám už má v karlovarské nemocnici minimální úvazek, který by v případě potřeby navýšil.

„Zůstává mi malý úvazek na gastroenterologii a přidal bych ještě třeba dva dny navíc na plicním, interně, infekčním oddělení, nebo na ARO, podle toho, kde by kolegové potřebovali pomoc,“ dodal lékař. I přes to, že během studia a atestace si vyzkoušel všechna oddělení v nemocnici, dnes by jako specialista nemohl dělat odborné zákroky na covidovém oddělení, kde by pomáhal.

V případě, že začne pomáhat v nemocnici, počítá Mohamed Al-Tashi s omezením provozu své ambulance. Úplně uzavřít jí ale podle svých slov nemůže: „Nelze opustit svoje pracoviště. Znamenalo by to ohrožení dalších pacientů.“

Více v reportáži:

autoři: Ivana Sedláčková , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio