Některé růže potřebují letní střih, nejde jen o odstřihnutí odkvetlých květů

15. červenec 2022

Záhonové růže se stříhají vždy na jaře, letní střih je žádoucí u vzrostlých historických a u pnoucích růží.

Všechny růže bez rozdílu v létě vyžadují zálivku ke kořenům, hnojivo na květ, ochranu proti houbovým chorobám a pravidelné prostřihávání po odkvětu, zdůrazňuje zahradník Jan Kraus. Jak správně odstřihnout odkvetlé růže? A jak provést letní střih vybraných druhů růží?

Šruchu zelnou mnozí považují za plevel a ani netuší, že je možné ji jíst a pěstovat jako zeleninu. Má vysoký obsah omega-3 nenasycených mastných kyselin. Podle Silvie Hašlové z Pěstírny DEPO ji můžeme vysévat až do srpna a při dobrých podmínkách sklízet už za 3 týdny. Co udělat pro to, aby nám šrucha dobře rostla?

Sošky slonů s chobotem nahoru sbírá Eva Opavová z Černošína. Vztyčený chobot sloníků by měl přivolávat štěstí a paní Eva je přesvědčená, že sbírka jí štěstí skutečně přinesla. Shromáždila už více než 100 sošek a další přibývají. Jak malý je nejmenší a jak velký je největší slon v její sbírce? Odpověď uslyšíte v záznamu.

Zveme v něm taky například na Blovické procházky: hospody a pivovary 26. 7. a 2. 8., na komentovanou prohlídku výstavy 40 let ČSOP Rokycany 20. 7. a tvůrčí dílnu Neobyčejní ptáci z origami 27. 7. v rokycanském muzeu, na Zámecké retro léto 21. až 27. 7. ve Spáleném Poříčí a na výstavu Malý svět železnice na Staré radnici v Ostrově.

Jak zalévat a hnojit denivky, aby hojně kvetly? Radí pěstitel hlíznatých a cibulových květin Pavel Novák. Letos denivkám přilepšil granulovaným kravským hnojem. Prchavou krásu velkokvětých denivek plzeňského pěstitele můžete v nejbližší době obdivovat na výstavách v Klatovech a v Blovicích, a v případě zájmu v závěru každého výstavního dne květy denivek i ochutnat. 

Kořenovec načervenalý je polopodzemka, v mládí jedlá. Roste jednotlivě, většinou pod borovicemi na okrajích cest. Lidé tuto houbu často omylem považují za lanýž nebo bělolanýž, možná je i záměna s jelenkami a dalšími kořenovci. Jak kořenovec načervenalý vypadá, popisal Zdeněk Hájek, předseda Mykologického klubu Plzeň.  

Pomůže třezalka tečkovaná při ženských problémech v menopauze? Na dotaz posluchačky zareagovala bylinkářka Štěpánka Janoutová.

Spustit audio