Nejdůležitější stavitel moderní hudby

18. říjen 2020

Černošský zpěvák, kytarista a skladatel Chuck Berry natočil hned na začátku své nahrávací kariéry řadu hitů, které určily zvuk a ducha pozdějšího vývoje hudby. Rok jeho narození není úplně jasný, ale většinou se dočteme, že to bylo 18. října r. 1926. 

Dva nejdůležitější členové skupiny Rolling Stones se sice znali už od raného mládí, když se jako sedmiletí kluci vzhlédli ve světě kovbojů a indiánů, ale ke klíčovému setkání, které bývá někdy označováno jako základ vzniku kapely Rolling Stones, došlo v r. 1961, kdy se oba setkali na dartfordském nádraží. Mick Jagger nesl pod paží desky, které právě obdržel poštou z Ameriky od vydavatelství Chess. Byla to alba Best Of Muddy Watters a Rockyn At The Hops od Chucka Berryho. Keith Richards se nad nimi rozplýval natolik, že později prohlásil - to pro mě bylo něco jako poklad kapitána Morgana. Zvláště je oba zajímala tvorba Chucka Berryho, který ve svých písničkách kombinoval původní skladatelskou a instrumentální svižnost s vychloubačností zpěváků R a B a sociálními náměty.

Nakonec první nahrávka Stones, skladba Come On pocházela právě od Berryho. Ten v roce 1955 podepsal smlouvu s gramofonovým labelem Chess, a hned bodoval v hitparádě hitem o závodech mezi fordem a cadillacem, skladbou Maybellene.

Berry je dnes v hudebních dějinách a encyklopediích pokládán za jednoho z nejdůležitějších stavitelů moderní hudby. Jeho skladby hráli, nebo na ně navazovali také Beatles, Beach Boys, Dave Clark Five a další. Dokonce i Bob Dylan, o kterém se psalo, že některé jeho písničky, jsou jako Jack Kerouac naroubovaný na Chucka Berryho.

autor: Zdeněk Raboch | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.