Nejdek na Karlovarsku letos investuje do oprav základních škol téměř 30 milionů korun

23. leden 2019 10:00

Nejdek se chystá opravit dvě základní školy. Žáci budou mít nové některé učebny, opravenou tělocvičnu a začne se s rekonstrukcí nevyhovující školní jídelny.

Nejdek má dvě základní školy. Starší škola se nachází na náměstí Karla IV., tam podle vedení města budou mít žáci ještě letos tři nové učebny, a to pro výuku cizích jazyků, dílen a chemicko-fyzikální učebnu.

Všechny tři učebny včetně kabinetů jsou v původním stavu z doby, kdy se škola postavila. Mají zastaralou elektroinstalaci, vybavení a pracovní dílny jsou dokonce v havarijním stavu. V původním stavu jsou i toalety, které nemají bezbariérový přístup.

To by se mělo po rekonstrukci změnit, protože škola bude mít i nový schodolez, díky kterému bude možný bezbariérový přístup nejen do školy, ale i mezi jednotlivými podlažími. Městu se podařilo na opravy učeben získat evropskou dotaci, která pokryje většinu z osmimilionových nákladů. 

Kdy se s opravami začne?

Opravovat se prostory budou během letních prázdnin, aby to co nejméně rušilo chod školy. Po prázdninách už by měly být nové učebny hotové. Město musí ve škole na náměstí letos zahájit ale i neplánovanou opravu školní jídelny, protože Krajská hygienická stanice vydala negativní stanovisko k jejímu dalšímu provozu.

Zhruba 4 miliony korun proto město vyčlenilo v rozpočtu na letošní odvodnění objektu a příští rok pak přijde na řadu celková rekonstrukce jídelny.

V Základní škole Karlovarské začaly velké opravy už v loňském roce

 Za 18 milionů korun se vyměnily elektrické rozvody pavilonu druhého stupně, zbourala se a postavila nová spojovací chodba k tělocvičně a dílnám, opravila se sociální zařízení, nový je kamerový systém, požární signalizace, vzduchotechnika, datové rozvody i rozvody vody a topení.

Podle informací nejdecké radnice, tam letos město investuje dalších 17 milionů korun, a to do rekonstrukce tělocvičny a dílen.

autoři: Monika Červená , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio