Nejde jen o Novu

27. červen 2002

Výsledek souboje o televizi Nova možná ovlivní celou naši mediální scénu. Autor komentáře Jiří Tomáš Blažek je o tom přesvědčený, když říká: "Při sledování dramatických záběrů obsazování a přeobsazování židlí v televizi Nova uniklo možná mnohým, že jde o víc, než o místo Vladimíra Železného. Rozhodně nejde o nic menšího, než šlo u veřejnoprávní televize v době takzvané "hodačovské" krize. Na tak malém a na tak přehuštěném mediálním prostoru jakým území České republiky je, ovlivňuje dění a vývoj na jedné stanici velmi vážně i budoucnost ostatních. Ať už totiž jde o komerční, nebo veřejnoprávní média, všechna spadají pod kuratelu buďto ?velké? vysílací rady, Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, nebo, v případě televizí, takzvané "malé" televizní rady. Jestliže se proto někomu zdá, že nejzajímavější je na celém sporu mocenské postavení Vladimíra Železného nebo jeho druha a nyní odpůrce Aleše Rozehnala, přehlíží skutečnost, že daleko podstatnější je pro úroveň vysílání na všech našich kanálech, a tedy pro každého diváka a posluchače, mocenské rozložení sil uvnitř zmíněných rad.....

....Chatrná parlamentní většina případné vlády ČSSD s Koalicí si možná poradí daleko snadněji s problémem prohlasování zákonů, protože se dá předpokládat občasná podpora komunistů, než s obsazením velké a malé rady. Je totiž nutné vidět to, co bylo vidět v době zmíněné hodačovské krize v České televizi; tehdy se na stranu revoltujících redaktorů a proti dosazené ředitelce Bobošíkové jednoznačně postavili jak Svatopluk Karásek, tak i Táňa Fischerová. Oba nezávislí už jasně prohlásili, že budou hlasovat čistě a ústavně, tedy výhradně dle svého svědomí. To může být při případném hlasování o nových členech vysílacích rad velmi vážnou poruchou v chodu stranických agregátů. ČSSD by možná do změn ve vysílacích radách prozatím nechvátala, ale dá se s jistotou předpokládat, že současné politické složení těchto důležitých orgánů nebude právě těm dvěma nezávislým v lavicích Koalice vůbec po chuti.

Starý televizor

Prozatím byla například ona "velká" rada pro rozhlasové a televizní vysílání dost nakloněna Vladimíru Železnému, ale také například tomu, nezabývat se příliš hluboce nevalnou publicistikou veřejnoprávní televize. A v tomto okamžiku lze jen kvitovat, že publicistika veřejnoprávního rozhlasu je ostřejší, objektivnější a, což je to nejdůležitější, politicky nezávislejší. Co je v této souvislosti potěšitelné obzvlášť je potom fakt, že tento standard si nedrží pouze Radiožurnál, ale na své ploše a ve svých tématech také regionální vysílání Českého rozhlasu.

Současný souboj o televizi Nova jednoduše může ovlivnit dění v celém éteru; přinejmenším totiž ovlivní začátek práce nových poslanců, kteří, aniž to ve volbách tušili, budou za krátký čas vystaveni první zkoušce. Nebude to nic menšího, než nastavení objektivních parametrů při výběru radních a konečně snad i alespoň částečné odpolitizování elektronické scény komerční, ale i té veřejnoprávní.

JTB
Spustit audio