Nebýt jednoho z místních nadšenců, Boží muka u Lipoltova už by možná dávno nestála

7. březen 2022

Lipoltov na Chebsku vnímají turisté jako nenápadnou vesnici nedaleko vodní nádrže Jesenice. Právě v této malé obci se ale díky dobrovolnické práci podařilo zachránit hned dvě historické památky.

Boží muka patří v české krajině k připomínkám dávné historie. Upozorňují třeba na výjimečné události, hranice pozemků nebo křižovatky starých cest. Není proto náhodou, že božích muk si určitě všimnou i návštěvníci obce Lipoltov nedaleko Chebu. Hlavně proto, že památné místo v blízkosti frekventované silnice je tam vzorně upravené. Přitom ale nebýt dobrovolnické práce, možná by už dávno přestalo existovat.

František Andresík je starostou obce Tuřany, pod kterou patří osada Lipoltov. Právě tam se jeden z místních obyvatel Jan Škoda před časem začal starat o chátrající boží muka. Za velmi zajímavých okolností.

Boží muka stojí na kraji vesnice, na hranici hned několika pozemků

Podle některých zdrojů nejsou součástí Lipoltova, u které se nachází. Ale patří poněkud vzdálenější obci Okrouhlá. Zatímco v Lipoltově o tom před časem nikdo neměl ani tušení, v Okrouhlé o tom prý někdejší starostka věděla velmi dobře.

Bez ohledu na vlastnictví a finanční pomoc jsou teď boží muka opravena. Zástupci obce Okrouhlá si toho ústy současného starosty Jaroslava Zilvara opravdu cení.

Jenže zachránce božích muk Jan Škoda dnes jakékoliv zásluhy odmítá a na mikrofon mluvit nechce. Možná proto, že se právě obnovená boží muka před časem stala i terčem zájmu vandalů.

Jana Škodu nicméně vandalové od obnovy malých místních památek neodradili. V letošním roce zachráněná boží muka čekají úpravy blízkého posezení a zvýraznění ozdobného nápisu na omítce.

Boží muka navíc nejsou jediným objektem, o který se pan Škoda začal starat. „V Lipoltově byla opuštěná kaplička, kde byl sklad nějakého nepotřebného železného materiálu. Do toho se pustil taky. Udělali jsme tam přístupovou cestu a teď je v plánu ještě posezení. Já myslím, že do konce března to bude hotové,“ dodává za Jana Škodu starosta obce, na jehož území se díky dobrovolnické péči podařilo zachránit dvě malé církevní stavby, kterým hrozil pomalý zánik. První zmínky o Lipoltovu jako samostatné osadě přitom pocházejí ze 13. století.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.