Navracení důvěry

3. únor 2004

Případ Jiří Kajínek je stále živý, ale v hlavní roli je nejpopulárnější český vězeň neprávem, říká svým komentářem Jiří Tomáš Blažek. A jak hned v úvodu připomíná, důvěra se snadno ztratí, ale velice těžko se získává zpět.

Je to známá věc: důvěra se snadno ztratí, avšak obtížně získává zpět. Vědí to všichni a vědí to dobře i policisté. Zapeklitý příběh Jiřího Kajínka má v netištěném podtitulku už jednou provždy připsáno, že jde o příběh plzeňských policistů. Podnikatelé ve hře peněz a vydírání už zaplatili; někdo penězi, jiný životem. Nikoliv mimochodem připomeňme ovšem i to, že tento příběh velmi poškodil jméno ostatních podnikatelů a přispěl k nedobrému paušalizování této třídy jako skupiny apriori nečestné, a velmi podobně zapůsobil i na stabilitu důvěry v policii. Neprávem tam i tam, v této formě, ale důvěra už je takovou křehkou nádobou. Co se podnikání týká, řekněme, že doba už se změnila a společnost si vztah k podnikání, díky převaze slušných soukromých zaměstnavatelů, už do velké míry opravila. U policistů ale, a to vychází z povahy profese, která má zákony ctít a hlídat, je to jiné a společnost je mnohem přísnější.

Cesta k opravě společenského vnímání práce plzeňských policistů samozřejmě existuje, avšak je podivuhodné, jak zarputile se té jednoduchosti hlavní postavy borského případu vyhýbají. Stěžovat si na reportéry pořadu Na vlastní oči a na novináře obecně je obranou nestrategickou, to z pohledu policie jako celku, i netaktickou, což je škodlivé především osobně těm, policistům, kteří tehdy byli a dosud jsou ve hře. Neskončilo to, jak by si zřejmě přáli oni i jejich nadřízení.

Soudcovské kladívko

Hlavní postavou příběhu je Jiří Kajínek nespravedlivě. Jeho role a účast na borských vraždách bude jednou zcela určitě popsána. Možná ne detailně, někteří účastníci jsou už po smrti, ale pravdivě. Hlavními postavami byli a stále jsou zainteresovaní přeživší podnikatelé a lidé kolem nich, tedy policisté. Mohou dnes pracovat jinde a jistě i jinak, protože už nesmějí pracovat na zkrácený úvazek pro soukromé osoby, ale zůstávají těmi, od nichž je očekáváno vysvětlení všech okolností. Mohou to udělat přesně; nikdo z nich nepopírá známost s hlavními protagonisty a práci pro ně, ale i obeznámenost s akcí. Mohou to udělat a měli by to udělat sami, bez zásahů a vyšetřování inspekce ministra vnitra. Jestli jsou něčím vinni, nezbaví je viny čas, jestli své povinnosti, práva a zákony neporušili, nemají důvod mlčet - právě naopak. Důvěra se vlastně obnovuje lehce, ale neměli by být obviňováni novináři; všichni vědí, že zúčastnění policisté neřekli všechno. Až to udělají, uleví se jim, policii, nám všem. Kajínek není žádné neviňátko, ale jeho téměř mučednickou slávu by nezpůsobili ani sebešikovnější reportéři, kdyby. kdyby nebylo policejních kdyby. Není to neřešitelné, řekl bych.

Spustit audio