Naučná stezka Klonk vede kolem jedinečného geologického útvaru z období prvohor

14. listopad 2016
Česko – země neznámá

Chráněná krajinná oblast Český kras se rozkládá mezi Prahou a Berounem, kam přitahuje především milovníky turistiky a krásné přírody. Po nejkrásnějších lokalitách vede naučná stezka Klonk, která návštěvníky zavádí i na geologicky zajímavá místa.

Stezka začíná u Koněpruských jeskyní a vede kolem Červeného lomu a lomu Kobyla. Cesta krásnou přírodou nabízí četná zastavení a posezení na mýtinách v lese, u rybníka a kapličky v Suchomastech. Ale především míří na nádherné vyhlídky, z nichž nejpůsobivější je vyhlídka Klonk.

Stezka vede po hřebeni vysokého skalního útesu, který je jednak oblíbeným místem turistů, jednak má světový význam pro geologii. Nachází se na něm totiž hranice mezi usazeninami prvohorních vrstev siluru a devonu, která je na srázu vyznačená bílou čárou. Z vrcholu skály, z nadmořské výšky 418 metrů je překrásný výhled do okolí.

Klonk byl vybrán za stratotyp hranice prvohorních období siluru a devonu po široké mezinárodní diskusi a mnoha kontrolních cestách po světových silursko - devonských oblastech. Konečné rozhodnutí o volbě stratotypu přijala Mezinárodní stratigrafická komise na zasedání 24. mezinárodního geologického kongresu v Montrealu roku 1972.

Detail Klonku se značkou stratotypu v pravé části

Roku 1977 byl Klonk prohlášen za chráněný přírodní výtvor, dnes je národní přírodní památkou. Pod Klonkem vyrostl v roce 1977 památník z dílny akademického sochaře Jiřího Novotného. Dvěma pláty mramoru symbolicky naznačil hranici dvou vrstev z období siluru a devonu. Je vyroben ze zbuzanského mramoru, váží šest tun a je vůbec prvním památníkem svého druhu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.