Naučná stezka Cech Sv. Víta byla otvřena u Drmoulu

28. listopad 2011

Nová naučná stezka nazvaná "Cech Svatého Víta" začala sloužit nedaleko Mariánských Lázní. Nachází se nad obcí Drmoul, v místech bývalého vojenského cvičiště a zaniklé hornické osady. A možná i proto se teď v rozsáhlé lokalitě nacházejí vzácné rostliny a zvířata.

Na vzniku nového naučného okruhu, který tvoří, prochází jednou z nejcennějších, přírodních lokalit Mariánskolázeňska, spolupracovala regionální pobočka Českého svazu ochránců přírody.


Velká část návštěvního 1,5 km dlouhého okruhu vede vzhledem k zamokřenému území po dřevěném povalovém chodníku. Z devíti informačních cedulí se zájemci dozvědí o vzácných, ohrožených, ale i běžnějších druzích rostlin a živočichů, zajímavých typech přírodních stanovišť a jejich praktické ochraně. Na okruhu jsou hned tři místa, kde si mohou návštěvníci odpočinout a posedět pod krytými altány. Nechybí ani vyhlídka na rybník.

Cílem Českého svazu ochránců přírody je představit veřejnosti chráněnou lokalitu, na které se vyskytuje jeden z nejvzácnějších evropských motýlů - hnědásek chrastavcový. Dále tu žije hned sedm druhů obojživelníků. Mezi ně patří čolci, skokani nebo ropuchy.

Otevření naučné stezky je součástí programu "Blíž přírodě" který v České republice upozorňuje na málo známé, a přitom velmi ceněné přírodní lokality. Nová naučná stezka "Cech Svatého Víta" je veřejnosti přístupná celoročně.

autor: zdt
Spustit audio