Následovníci Járy Cimrmana se představí na dvou koncertech ZUŠ Open

Do projektu ZUŠ Open se zapojila Základní umělecká škola (ZUŠ) Járy Cimrmana ve Františkových Lázních. Spojení názvu školy s fiktivním českým géniem zaujme každého, kdo o škole uslyší. 

Jak na to pojmenování před několika lety došlo? Většina škol v okolí se jmenovala po nějakém velikánovi. „Naše škola nabízí čtyři základní obory, a protože jsme chtěli být pojmenováni po nějakém Čechovi, rozhodli jsme se pro největšího Čecha, kterým je Jára Cimrman,“ vysvětluje ředitelka ZUŠ Járy Cimrmana Miroslava Pešková. K pojmenování škola dostala souhlas od zakladatelů Divadla Járy Cimrmana, Zdeněk Svěrák namluvil škole dokonce zdravici. Budovu zdobí cimrmanovská plastika a také jeho slavné citáty.

Škola nabízí obory hudební, výtvarný obor, taneční a literárně-dramatický. „Vyučujeme tak například vedle kresby také malbu, keramiku, oděvní tvorbu a budeme otevírat filmovou tvorbu. Žáci se učí hereckému projevu a tvůrčímu psaní,“ vybírá příklady Miroslava Pešková. Škola se právě chystá přijímat nové adepty. Zápis je 17. května od 14 do 17 hodin. Přihlášky jsou na webových stránkách školy. „Přihlásit se mohou všechny děti od čtyř let, bereme ale i dospělé žáky a máme první ročník pro seniory,“ vypočítává ředitelka.

Žáci Základní umělecké školy Járy Cimrmana z Františkových Lázní se představí v rámci ZUŠ Open v pátek 31. května v průběhu celodenního koncertu v Karlových Varech na Mlýnské kolonádě a od 14:30 před františkolázeňským hotelem Centrum. Tam uslyší příchozí téměř všechny děti, které absolvují hudební obor.

autoři: Josef Šorfa , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio