Našim babičkám muselo stačit málo, ale vždycky si dokázaly poradit. Dnes pro vás máme další skvělé tipy a triky
Nečistoty a připáleniny. To je věčný příběh našich kuchyní. Vyzkoušela jsem pár babských rad a podle očekávání opravdu fungují.
Věděli jste třeba, že zrezivělé lamely nožů vyčistíte korkovým špuntem, který necháte lehce zčernat nad plamenem? Nebo pánev, kterou používáte na smažení, jednoduše vyčistíte směsí 2 lžic citronové šťávy a 1 lžíce sody? Je to pro ni lepší než drastické saponáty.
A do připáleného hrnce zase stačí nalít sklenici vody se 4 lžícemi hrubé soli. Nechte pár minut působit a dostaví se kouzlo. Naše babičky si zkrátka pomáhaly, jak se dalo. Ale vždycky dosáhly kýženého výsledku. Byly totiž báječné.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.