Nadace 700 let města Plzně přinesla za 30 let svého fungování stovky akcí a miliony korun

1. únor 2023

Nadace byla založena k tomu, aby oslavila 700 let města. Vrcholem byla velká oslava výročí osvobození americkou armádou a akce Strašidla a mumraje plzeňské. Práce nadace se osvědčila a od té doby podporuje sportovní a kulturní akce i sociální projekty města.

Založením nadace 14. ledna 1993 se město rozhodlo vkročit i do neziskového sektoru. Nadace je tedy neustále doprovázena symbiózou se zakladatelem – městem Plzeň. Nestojí však jen za kulturními akcemi, ale podílela se rovněž na opravě historických památek. „Když občané projdou ulicemi města a uvidí Alšova sgrafita, tak si mohou vzpomenout, že právě také tyto věci zachraňovala Nadace 700 let města Plzně,“ připomíná předseda správní rady Petr Náhlík. Fungování nadace je financováno sponzory a městem. Z prvních získaných peněz se odlil zvon do kostela sv. Anny, začala také rekonstrukce sadového okruhu a náměstí.

Nyní vrcholí přípravy plesu nadace, který proběhne 24. února. Předány tam budou nejen ceny nejvýznamnějším partnerům nadace, ale také hudební ceny Plzeňský Orfeus. Vstupenky jsou již v předprodeji na GoOut. Na květen se připravuje také oblíbená akce Plzeňské dvorky a před Studijní a vědeckou knihovnou Plzeňského kraje bude k vidění výstava Nadace 700 let města Plzně, která bude ohlédnutím za 30 lety jejího fungování.

autoři: Veronika Albrechtová , Iva Štěpánková
Spustit audio