Nad osudem Zvíkovecké kytičky se vznáší otazník

30. květen 2019

Mediální přestřelku rozpoutal emotivní otevřený dopis starosty městyse Petra Uhra. Toho k reakci přivedla nedávná návštěva nové pražské radní pro sociální oblast Mileny Johnové.

Podle Petra Uhra i ředitelky domova Jany České chce hlavní město Praha, které je zřizovatelem ústavu, přesunout klientky domova do Prahy. Pražská radní pro sociální oblast Milena Johnová nařčení včetně kritického otevřeného dopisu starosty důrazně odmítá s tím, že se o rušení ústavu nebo přesunu klientek nikdy nejednalo a nejedná.

„Žádné rušení zařízení nebo násilné stěhování klientek do Prahy nechystáme. Nikdy jsem nic takového ani neřekla, mrzí mě prohlášení, která jsem se dočetla v médiích“, uvedla Milena Johnová s tím, že „cílem je ve Zvíkovecké kytičce, stejně jako v dalších zařízeních, zvýšit kvalitu služeb pro klientky a klienty, a také na ně poskytnout dostatek kapacit.“

Výrobky klientek Zvíkovecké kytičky

Podle Johnové je důležité, aby se každý mohl sám se svými blízkými rozhodnout, kde a jak chce žít. Johnová chce zvyšovat kvalitu stávajících služeb. Milena Johnová na svoji obhajobu vůči ostrému dopisu starosty Uhra uvedla, že sama pracovala od 90. let s lidmi s postižením a dalšími lidmi, kteří potřebují podporu. Právě o to se teď snaží z pozice pražské radní. Ne říkat lidem, jak mají žít, ale vytvářet možnosti, aby každý mohl žít tak, jak sám chce.

S dosavadním způsobem komunikace mezi radní, městysem a domovem nesouhlasí současná ředitelka Zvíkovecké kytičky Jana Česká. Jak uvedla, volila by ale mírnější tón. V médiích se také objevila úvaha, zda by se, pokud je pro Prahu nákladné provozovat vzdálené zařízení daleko za hranicemi hlavního města, nevyplatilo domov převést na Plzeňský kraj.

To ale v podstatě vyloučil náměstek hejtmana Plzeňského kraje pro oblast sociálních věcí Zdeněk Honz. Podle něj se jedná o klientky, které pocházejí z Prahy, a při případném převodu zařízení na kraj by nebyl zákonný důvod jak čerpat dotace na péči o ně.

Náměstek Honz věří ve vítězství zdravého rozumu

Zdeněk Honz navštěvuje Zvíkoveckou kytičku od roku 2009 a každým rokem sleduje, jak se zlepšují služby pro klientky. „Dokonce mě loni na podzim donutili na zahradě sázet ovocné stromy“, říká Honz s úsměvem a naráží tak mimo jiné na skutečnost, že klientky v domově žijí komunitním životem s řadou doprovodných kroužků a aktivit.

Zvíkovecký kytička

Honz věří, že se vše podaří vysvětlit a pokračovat v dobře fungujícím zařízení, které pečuje celkem o 64 klientek. Také starosta Zvíkovce Petr Uher volil mírnější slova s tím, že věří v další pozitivní jednání s Prahou. Jak náměstek Honz, tak ředitelka Česká se shodují v tom, že pokud existuje možnost, kdy by postižené děti mohly být na rozdíl od ústavní péče se svými blízkými, je to vždycky to nejlepší řešení.

To bohužel není případ Zvíkovecké kytičky, kdy polovina klientek pochází z kojeneckých ústavů a o ostatní se pro jejich handicap, byť by určitě chtěli, nedokázali jejich rodiče postarat. Jejich velkým domovem a rodinou je tak právě Zvíkovecká kytička.

autor: Pavel Halla | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio