Nábor hrdinů. Lidé v Chebu se mohli zaregistrovat na seznam dárců kostní dřeně

15. březen 2023 11:55

V Chebu se před několika dny uskutečnil Nábor hrdinů. Šlo o akci pořádanou pro zájemce o registraci na seznam dárců kostní dřeně.

Nábory organizují dobrovolníci na netradičních místech po celé republice. Lidé se s nimi můžou setkat například na hudebních festivalech. Pro akci v Chebu si vybrali jednu z kaváren na náměstí Krále Jiřího z Poděbrad.

„Děláme velice rádi nábory v kavárnách. Je to takové příjemné prostředí, kde si zájemci mohou v klidu posedět, vypít kávu a u toho udělat něco dobrého – vstoupit do registru,“ uvedl organizátor Stanislav Chmela.

„Zájemci, kteří se chtějí zapsat do registru dárců kostní dřeně, si vyplní zdravotní dotazník, pak si sami udělají stěr z ústní dutiny, který známe například z covidových vyšetření. Celá registrace trvá asi deset minut, dostanou od nás krátké poučení a pak mohou běžet. Musí splnit věkovou hranici 18 až 35 let, vážit alespoň padesát kilo a být zdraví, neužívat dlouhodobě žádné léky,“ říká paní Martina, která s náborem dárců pomáhá.

Podle ní je zájemců dost, a čím větší město, tím více jich je. Kromě podobných akcí se lidé mohou do registru přihlásit také v nemocnicích v Karlových Varech, Chebu a Sokolově.

autoři: Michal Švarc , nkr
Spustit audio