Na zámku Kynžvart vystavují nejkrásnější nebeský atlas hvězd ze 17. století

Unikátní sběratelské předměty nejen ze sbírek kancléře Metternicha a jeho potomků si můžete prohlédnout na zámku Kynžvart na Chebsku. Teď je tam navíc na úvod letošní návštěvnické sezony dočasně k vidění i vzácný atlas hvězd ze 17. století.

Podobně jako další památky v Karlovarském kraji, i zámek Kynžvart se se začátkem dubna probudil ze zimního spánku a návštěvníci opět mohou obdivovat krásy jeho interiérů a vzácných uměleckých děl. Hned na úvod prohlídek na okruhu Muzeum a kabinet kuriozit je dočasně k vidění další z řady zámeckých pokladů a zajímavostí – Hvězdný atlas Harmonia Macrocosmica od Andrease Cellaria.

Hvězdný atlas Harmonia Macrocosmica od Andrease Cellaria

Vzácný soubor z roku 1660 obsahuje otisky měděných desek zachycující soustavy Claudia Ptolemaia, Mikuláše Koperníka a Tycha Brahe a hvězdné mapy klasických a dalších souhvězdí. Pro svůj význam v dějinách nebeské kartografie je Harmonia Macrocosmica považována za jedno z pozoruhodných mistrovských děl zlatého věku nizozemské kartografie. Bývá popisován jako nejkrásnější nebeský atlas, jaký byl kdy vydán.

Po celý duben bude zámek Kynžvart otevřen každý víkend od 9:00 do 16:00 hodin. Tradičně jsou připraveny úterní a čtvrteční prohlídky Zámeckých interiérů Metternichů i Muzea a kabinetu kuriozit vždy v 13:00, 14:00 a 15:00 hodin. Celotýdenní provoz s pondělní přestávkou zámek zahájí v květnu.

A protože jsou Velikonoce za rohem, zve zámek také na Zelený čtvrtek 6. dubna. Pro děti od 5 do 12 let si na tento den přichystal ekovýchovný vzdělávací program, kde děti seznámí s mláďátky. Zjistí, co se děje ve vajíčku, jak se vyvíjí larvy hmyzu, jak se rodí živá mláďata. Budou hrát tematické pohybové hry i tvořit. Vstupenky na tuto akci je nutné rezervovat: kynzvart@npu.cz nebo +420 773 776 630.

autoři: Monika Červená , nkr
Spustit audio