Na Základní škole ve Františkových Lázních využívají k výuce vlastní minizoo

17. únor 2023 11:25

Žáci Základní školy Františkovy Lázně se nemusí učit přírodopis jen z učebnice. Na škole mají totiž malou zoologickou zahradu, kde chovají například sklípkana, axolotly nebo chameleony.

V přírodovědném kabinetu si totiž založili malou zoologickou zahradu, kde chovají různé druhy plazů, ryb nebo hmyzu. Někdy se stane, že v nestřeženém okamžiku některé ze zvířat uteče. Třeba takové cvrčky je pak slyšet na chodbách po celé škole.

K dispozici je minizoo dětem v rámci několika předmětů i volnočasových kroužků. Slouží nejen k praktické výuce přírodopisu, ale má v dětech taky vypěstovat vztah ke zvířatům a odpovědnost. „Vybudovat ten vztah k těm živým tvorům – to je to co je potřeba vybudovat u dětí. Samozřejmě i to, že to nese nějakou tu zodpovědnost, když si to zvíře někdo pořídí,“ vysvětluje učitel Milan Škoda.

Během prázdnin přechází povinnosti péče o zvířata zase na pedagogy a děti z příměstských táborů. „Péče musí být každý den, přestože je to i třeba v podobě toho, že se musí narosit terárium u hada. Musí se to obstarávat všechno, víceméně je to práce na celý rok,“ říká Škoda.

„Bylo to nadšení samotného pana učitele. Zájem je obrovský. Současné děti potřebují kontakt s přírodou, se zvířátky, je jedno jestli jsou cizokrajné, nebo hospodářská. Proto jsem to uvítala,“ dodala Alena Komárková, ředitelka základní školy.

autoři: Michal Švarc , nkr
Spustit audio