Na trať z Ležnice do Krásného Jezu se vrátí vlaky

8. říjen 2012

Na železniční trati v úseku Ležnice - Krásný Jez u Horního Slavkova na Sokolovsku by měl být obnoven provoz. Nedaleká soukromá firma totiž dráhu využije pro své potřeby. Uleví se tak především silniční dopravě, kterou dosud přetěžovaly firemní kamiony. Vedení Horního Slavkova a další partneři za zprovoznění železnice bojovali několik let.

Obnovy se tak pět a půl kilometru dlouhý úsek dočká po 15 letech. Trať by měla v budoucnu využít společnost, která v Horním Slavkově vyrábí vlakové cisterny a po dílech je zatím převáží po silnici. Obnovená železniční trasa by mohla časem sloužit i dalším firmám v regionu.

V první etapě dojde k odstranění porostů, demontáži a odstranění kolejí, likvidaci starých pražců, následně se bude měnit svrchní vrstva trati. Náklady na práce v první etapě dosáhnou 8, 5 milionu korun a uhradí je Správa železniční dopravní cesty. Hotovo by mělo být v polovině příštího roku.

Celý úsek trati z Krásného Jezu do Horního Slavkova měří 15, 1 kilometru. Vedení obcí chce dále jednat s Karlovarským krajem a Správou železniční dopravní cesty také o navrácení osobní dopravy na tuto trať. Náklady na všechny etapy kompletní obnovy trati přijdou asi na 20 milionů korun.

V Karlovarském kraji jde v poslední době už o několikátou trať, která by měla být znovu zprovozněna. V letošním roce už se podařilo uvést do provozu vlečku v Kyselce a také zabezpečit provoz vlaků na trati Selb – Aš.

autor: Pavla Sofilkaničová
Spustit audio