Na Staré plovárně na okraji Jihlavy si můžete opéct špekáček a projít se přírodou

16. listopad 2016
Česko – země neznámá

Na okraji Jihlavy směrem na Brtnici leží rybník jménem Stará plovárna. Kdysi to totiž plovárna byla. Na fotografiích ze začátku 20. století jsou vidět kabinky, mola, bazén pro neplavce a upravený park. Po kabinkách už dnes není ani památky. Pořád se ale jedná o příjemný kout přírody kousek od centra krajského města. Nedávno tam vznikla i naučná stezka.

Ke Staré plovárně dojdete pohodlně za pár minut z centra Jihlavy po modré turistické značce. Doporučujeme vydat se lesoparkem Heulos přes dětské dopravní hřiště, abyste se vyhnuli městskému provozu.

První zastavení Naučné stezky Stará plovárna stojí už na příjezdové cestě k rybníku a je věnováno ptačím budkám. Hned na nejbližším stromě také jedna budka visí. Na této stezce je zajímavé, že o čem se píše, to také ve skutečnosti kolem sebe můžete vidět. V případě plachých zvířat musíte mít samozřejmě štěstí.

Naučná stezka není nijak speciálně značená. Na jedné straně rybníka ji kopíruje modrá turistická značka, jinak po pěšině obcházíte břeh rybníka. Zastavení má naučná stezka tolik, že v podstatě vidíte od jednoho k druhému. Samozřejmě zde nechybějí lavičky, abyste si mohli vychutnat pohled na rybník, případně počkat, jestli nezahlédnete nějakou žábu, ještěrku či hada.

Vzácné jilmy a kaliny

Díky tomu, že za rybníkem začíná smrkový les, můžete narazit i na zajíce nebo srnce. Kolem rybníka je les smíšený a rostou tu vzácnější druhy dřevin. „Upozornila bych například na jilmy, které u nás často odcházely kvůli houbovému onemocnění. My jich v Jihlavě pár ještě máme. Jsou tady i krásné kaliny, kterých si lidé málo všímají,“ říká vedoucí odboru životního prostředí jihlavského magistrátu Katarína Ruschková.

Značená stezka vede postráni podél břehu rybníka

Na druhém konci rybníka narazíte na zvláštně meandrovitě se stáčející přítok. „Za původní Staré plovárny tady ještě byla voda. Potom se ale plovárna zanesla sedimenty a správce vodního toku tady vytvořil retardér,“ popisuje Katarína Ruschková. Retardér dokáže zachytit většinu naplavenin, které se tak nedostanou do rybníka.

Na levém břehu plovárny se nachází louka, na které rostou i ovocné stromy. Před lety tam totiž bývala školní zahrada. Je tu travnatý svah, který děti v zimě využívají k sáňkování, ale také dřevěný stůl s lavicemi a ohniště. To je zcela legální a kdokoli si na něm může opéct špekáček, nebo posedět s přáteli při kytarách. „Když se dělají probírky dřevin, většinou tady pro lidi necháme nějaké větve,“ říká Katarína Ruschková. Její slova potvrzuje hromada dřeva připravená na ohništi.

Bližší informace najdete www.visitjihlava.eu. na informačním centru ve městě si můžete vyzvednout brožurku s mapkou.

Spustit audio