Na Sokolovsku začalo sloužit největší bateriové úložiště v Česku

V blízkosti Sokolova začala sloužit moderní technologie, související s rozvojem energetické sítě. Výstavba zařízení za téměř 100 milionů korun trvala sedm měsíců.

Výstavba fotovoltaických a větrných elektráren, odklon od těžby uhlí a investice do moderních technologií. I tak bude v následujících letech vypadat postupná proměna průmyslové části Sokolovska. Jedním z příkladů je areál rozvodny Marie u Královského Poříčí.

Těžařská společnost Sokolovská uhelná tam uvedla do provozu nové bateriové úložiště, které patří mezi největší v Česku. Má kapacitu 7,45 MWh a primárně je v nyní určeno k udržování stability elektrické sítě a poskytování podpůrných služeb pro provozovatele přenosové soustavy ČEPS.

Dále bude využíváno k obchodování na vnitrodenním trhu s elektřinou. Výstavbu realizovala společnost SUAS BESS, která vznikla spoluprací SUAS GROUP a Energetického investičního fondu (EIF).

Celkové náklady na výstavbu byly zhruba 100 milionů korun. „Výkon dokáže mít až 6 MWh, certifikováno máme dvakrát 2,5 MWh, to znamená ověřený výkon nezávislou autoritou. Kapacita je téměř 7,5 MWh. Ta baterie pracuje na svém středu nabití a udržuje frekvenci na nominální hodnotě,“ řekl jednatel společnosti SUAS BESS Miroslav Rohla. Baterie je už připojená do centrální sítě a její služby tak využívá i česká přenosová soustava.

Součást transformace

Předseda představenstev SUAS GROUP i Sokolovské uhelné Jiří Pöpperl uvedl, že vybudování úložiště souvisí jak s postupnou transformací Sokolovské uhelné na neuhelnou energetiku, tak se současnou situací na energetickém trhu v Evropě a nutností reagovat na potřebu zajistit alternativy ke klasickým zdrojům na výrobu elektřiny a potřebu vyrovnávat případné výpadky.

„Z hlediska rychlosti uvedení do provozu i finanční návratnosti jsme právě bateriové úložiště vyhodnotili jako nejvhodnější způsob, jak poskytovat podpůrné služby v rámci přenosové soustavy,“ uvedl Pöpperl. Celý proces přes výběrové řízení, přípravu, dodávku a připojení trval jen sedm měsíců.

Nové bateriové úložiště na Sokolovsku

Rychlosti výstavby pomohlo i to, že i dodavatelem stavby byly firmy ze skupiny SUAS GROUP a Sokolovské uhelné. Podle ředitel EIF pro českou republiku Jiřího Strnada jde zatím o největší investici EIF v České republice. Připravuje se ale i další spolupráce se SUAS GROUP.

Bateriové úložiště tvoří součást plánovaného Energy Hubu, který chystá SUAS GROUP a v němž by se měly propojit dosavadní zdroje energie Sokolovské uhelné, jako je paroplynová elektrárna, teplárna, realizované a připravované fotovoltaické a větrné elektrárny, upřesnil jednatel SUAS BESS Rohla.

Jde také o druhou realizovanou investici SUAS GROUP do neuhelných zdrojů energie. Prvním byla fotovoltaická elektrárna na Lipnici s výkonem 2,7 megawatt-peaku. SUAS GROUP chce ale v nejbližších letech vybudovat fotovoltaické elektrárny v okolí v celkové kapacitě až 200 megawatt-peaku. I ty ale budou potřebovat svou vyrobenou elektřinu uchovávat. Postupně by se tak mělo rozrůstat i bateriové úložiště, kterým bude SUAS GROUP disponovat. Odhadem by mělo do deseti let mít kapacitu až 100 MWh.

autoři: Zdeněk Trnka , nkr | zdroje: ČTK , Český rozhlas
Spustit audio