Na sokolovském hřbitově město vybuduje přes 800 dalších pohřbívacích míst

11. říjen 2024 10:15

Kvůli nedostatku místa rozšíří Sokolov svůj městský hřbitov. Přibydou kolumbária, urnové i rakvové hroby. Pokáceny budou vzrostlé stromy, které nejsou podle dendrologů v dobrém stavu a mohly by být nebezpečné.

„Často padají větve a my máme strach, aby se tam někdo nezranil. Budeme kácet stromy, které jsou označené a nejsou v dobré kondici. Co vykácíme, to nahradíme. Budeme vysazovat stromy, keře a chtěli bychom upravit trávníky a cestní síť,“ popsal starosta Sokolova Petr Kubis (ANO).

Změny, ke kterým se město rozhodlo na základě zpracované studie a dendrologického průzkumu. Kořenový systém stromů navíc některým hrobům zvedá pomníky. Kácení by mělo začít příští rok v lednu, občané budou o omezeních s ním spojená včas informování. Hřbitov uzavřen nebude.

Na zelené ploše směrem k židovskému hřbitovu město vybuduje 51 klasických hrobů, 618 urnových hrobů a 160 kolumbárií. Sokolov zhruba s 23.000 obyvateli narazil podle vyjádření místostarostky Renaty Oulehlové (ANO) na nedostatek míst k pohřbívání v době covidové pandemie. Po ní zadal k vypracování studii k rozšíření hřbitova, která stála 1,4 milionu korun.

Náklady na samotné rozšíření a úpravy hřbitova bude město znát až po vybrání dodavatelů stavebních prací a kácení dřevin ve veřejné soutěži. V další etapě podle zpracované studie by město chtělo přikročit k vybudování většího parkoviště pro návštěvníky hřbitova. Současné je hlavně při listopadovém svátku zesnulých nedostačující.

Na hřbitově dalo město před pěti lety opravit obřadní síň. Obnova interiéru, včetně katafalku a nového ozvučení tehdy vyšla na 1,7 milionu korun. Součástí sokolovského hřbitova je kromě židovského i hřbitov, na němž jsou pochovány ženy ze svatavského koncentračního tábora. „Tomuto místu bychom chtěli dát důstojnost a pietu, takže i tady dojde k úpravám,“ doplnil starosta. Ve Svatavě, vzdálené od Sokolova méně než kilometr, byl za druhé světové války ženský koncentrační tábor. Prošlo jím více než 2000 žen z celé Evropy.

autoři: Hynek Bureš , nkr | zdroje: ČTK , Český rozhlas
Spustit audio