Na Smolnické výsypce nedaleko Sokolova začíná další etapa rekultivace

5. květen 2020 09:30

Nákladní automobily, buldozery a pozůstatky důlních mechanismů. Tak vypadala do loňského podzimu Smolnická výsypka nedaleko Sokolova. Letos na jaře už vypadají rozlehlé, takzvané haldy, úplně jinak. Na mnoha místech rostou nedávno zasazené stromy. Na nově upravených cestách se stále častěji objevují sportovci a turisté.

Na výsypce už není žádný problém potkat cyklistu, běžce, anebo pěšího turistu. Lidé se sem vracejí po desítkách let, kdy se právě sem vozila hlušina z hnědouhelných dolů.

„Velmi nás těší, že je místo už v dnešní době využité. I když jsme teprve na počátku celé rekultivace,“ komentuje zájem lidí o výsypku Jan Ráž z těžařské společnosti Sokolovská uhelná, která teď postupně zajišťuje obnovu rozlehlého území. Na podzim ho upravily buldozery. Teď se sází keře a stromy.

Nejvyšší část výsypky leží 60 metrů nad původní krajinou

Místo, kam se život vrací velmi pomalu, společně opouštíme. Sjíždíme do lokality, kde už rekultivace postoupily dál. Od loňska tady roste i dlouhá dubová alej. Jana Ráže se ale musíme zeptat, jestli dřeviny kolem nás přežijí léto a možná i očekávané sucho.

„Toto jsou velké obavy. I když jsme zahájili výsadbu v době, kdy vláhy bylo dost, tak jestli nezaprší, úhyn bude veliký. Bohužel na těch velkých plochách nejde zálivka zajistit, takže musíme spoléhat na to, jak si s tím příroda poradí,“ dodává Ráž.

Další část rekultivace smolnické výsypky potrvá dva roky. Nové lesy, háje a také louky ale budou na někdejších haldách hlušiny postupně vznikat i dál.

autoři: Zdeněk Trnka , Radim Jehlík | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio