Na kulturní akce rozdělí kraj přes tři miliony korun

11. srpen 2020 17:00

Karlovarský kraj podpoří dotací i letos kulturní akce. Některé ale byly kvůli koronaviru zrušeny a jistotu nemají ani ty, které jsou naplánovány na podzim. Podle náměstka hejtmana Martina Hurajčíka chce ale kraj i v současné obtížné situaci podporu zachovat. Kraj rozdělí mezi žadatele téměř 3,1 milionu korun.

Karlovarský kraj letos vyčlenil na podporu kulturních aktivit v regionu 4,5 milionu korun. „Bohužel některé akce byly zrušeny kvůli nouzovému stavu a pandemii covidu-19. My jsme se rozhodli podpořit i některé individuální žádosti nebo akce, které byly přesunuty na podzim," řekl Hurajčík.

„V této chvíli nevíme dne ani hodiny, jak se situace bude vyvíjet. Já pevně doufám, že se většina akcí uskuteční, protože jsou pro náš region důležité. Ale pokud by se tak stalo, bude to na dohodě mezi poskytovatelem a příjemcem, protože pořadatelé s tím určitě nějaké náklady mít budou," dodal Martin Hurajčík.

Kraj podpoří dotacemi zhruba stovku kulturních akcí. Většinou jde o částky v řádech desítek tisíc korun.

Mezi těmi, kterým radní přislíbili vyšší dotaci, jsou například hudební festival Vary Good Fest, který dostane 100 tisíc korun. Stejnou částku získá od kraje i přeshraniční festival Živé pohraničí nebo projekt Festivalový rok 2020 v Chebu. Vůbec nejvíce, 180 tisíc korun, dostane Vladimír Suchan, který v regionu na několika místech organizuje hudební koncerty.

autor: Radim Jehlík | zdroj: ČTK
Spustit audio