Na Klínovci zkouší modernizovaný systém zasněžování

11. listopad 2016

Provozovatelé skiareálu na Klínovci spustili zkušební provoz modernizovaného systému zasněžování. Skiareál investoval čtyři miliony korun do automatizace systému, který nyní může být ovládán i na dálku z velína.

„Modernizovala se především automatizace. Přibyly obrazovky a počítače. Zaměstnanci tak nebudou muset jezdit po kopci a hodně sněžných děl budou moci ovládat počítačově nebo i z mobilu. U počítače ve velíně budou sledovat různé hodnoty a zasněžování podle toho řídit," říká mluvčí skiareálu Hana Hoffmanová.

Provozovatelé areálu letos také zahájili první etapu dlouhodobého plánu rozšiřování sjezdovek na severní straně Klínovce. Nově byl vytvořen sjezd z mostu na sjezdovce Přemostěná, který pohodlně dovede i začínající lyžaře k lanové dráze Suzuki. Zároveň se tím výrazně prodloužila sjezdovka Turistická z 1 100 metrů na 1 700 metrů.

Zahájení lyžařské sezony je ale plně závislé na počasí. „Zasněžování je závislé nejen na teplotě, ale i na vlhkosti vzduchu a dalších faktorech,“ vysvětluje Hoffmanová.

V minulé sezoně se na Klínovci lyžovalo už začátkem prosince, kvůli silné oblevě ale musel areál o vánočních svátcích provoz přerušit. Oblevy a nutnost opakovaného zasněžování způsobily skiareálům jednu z nejnáročnějších zimních sezon.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio