Na Klínovci zkolaboval německý lyžař

18. březen 2022 18:00

Staršího muže z Německa postihl včera kolaps na sjezdovce Dámská v lyžařském areálu Klínovec v Krušných horách. Následovala náročná, ale nakonec úspěšná resuscitace.

Svědci události ihned zavolali na tísňové číslo Horské služby, takže ve velice krátké době vyrazila na místo posádka záchranářů z klínovecké stanice. „Zároveň s tím jsme dostali i výzvu z aplikace Záchranka. Po příjezdu jsme napojili pacienta na kyslík, nasadili automatizovaný externí defibrilátor a pokračovali s přítomnými lyžaři v započatých pokusech obnovit srdeční činnost,“ uvedl člen Horské služby Robert Vlasatý.

Po několika výbojích byly již patrné známky obnovení životních funkcí. „Krátce poté dorazila sanitka z Vejprt. Spolu s její posádkou jsme dál pokračovali asi 20 minut v resuscitaci. Pak si zdravotníci pacienta, který začal spontánně dýchat, převzali,“ doplnil Robert Vlasatý.

Vzhledem k povaze nehody a stavu pacienta dispečink vyslal na Klínovec i vrtulník Letecké záchranné služby z Plzně - Líní. „Jeho posádka muže transportovala do Fakultní nemocnice v Plzni. Podle našich dnešních informací je tam pacient stále hospitalizován, resuscitace byla úspěšná a přejeme pánovi brzké zotavení,“ 

uzavřel zásah náčelník Horské služby v Krušných horách Miroslav Račko.

autor: Radim Jehlík | zdroj: Horská služba ČR
Spustit audio