Na karlovarskou scénu by se měl vrátit stálý divadelní soubor

19. leden 2011

Karlovarské divadlo připravuje sérii nových autorských inscenací. Představení budou součástí projektu, jehož cílem je do lázeňského města postupně vrátit stálý divadelní soubor. Jednotlivá představení budou karlovarští umělci i takzvaně vyvážet na jiné scény. Podle radního města Pavla Žemličky půjde o model, používaný běžně v ostatních českých profesionálních divadlech.

Projekt na vzkříšení karlovarského divadelního souboru má podporu magistrátu, který na letošek vyčlenil v rozpočtu pro tyto účely milion korun. Už letos by měli herci nastudovat minimálně jednu premiéru, její uvedení je naplánováno na září.

Město soubor zrušilo v roce 2004 a plán jeho obnovy je rozložen do období tří let. Letos chce především najít uměleckého šéfa budoucího souboru, který by měl připravit dramaturgii na další dva roky včetně letošního představení. Podle Pavla Žemličky, titul se zatím hledá. Původně se uvažovalo o komorním představení, ovšem nakonec to bude patrně hra pro velkou scénu.

Kdo by měl v novém souboru hrát, není zatím jasné. Žemlička k tomu řekl, že chce oslovit některé herce, kteří kdysi v karlovarském divadle působili. Další herce by měl potom hledat umělecký šéf vždy pro jednotlivá představení.

Městské divadlo Karlovy Vary slouží po likvidaci stálého souboru jako scéna pro dovezená představení. Tak by mělo fungovat i nadále s tím, že jeho program bude postupně doplňovat produkce domácích divadelníků.


autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio