Na festival za inspirací

18. červen 2009

Chodov na Sokolovsku zažívá v těchto dnech zvláštní premiéru. Poprvé se stal hostitelem relativně mladé filmové přehlídky známé jako Krimifest. Ta má kromě vlastní soutěžní projekce snímků, tak či onak pojednávajících o zločinu, a bohatého doprovodného programu ještě jeden cíl. Chce návštěvníky motivovat k pozitivnímu přemýšlení o světě kolem nás. Téma pro Lubomíra Stejskala a jeho komentář.

K projevům negativních jevů v naší společnosti je v zásadě možné zaujmout dva postoje. Buď se s nimi smířit a nanejvýš v hospodě u piva nadávat na poměry, anebo něco podniknout. Druhou možnost si vybral Jaroslav Kopic. Chodovský rodák, duchovní otec a ředitel filmové přehlídky Krimifest, jež spatřila světlo světa v roce 2001 v Havlíčkově Brodě. Skeptici mezi námi by mohli namítnout: čeho je ale možné dosáhnout, když divákům nabídneme kolekci detektivních filmů? Není iluzorní předpokládat, že po jejich shlédnutí se něco zásadního v lidském myšlení změní? Dokonce pozitivním směrem?

Násilí fanoušků provází mnohé kolektivní sporty

Upřímně řečeno, takovéto námitky nejsou tak docela od věci. O to víc stojí za pozornost vyjádření ředitele Krimifestu týkající se smyslu všech aktivit kolem této přehlídky. Jsme svědky pozoruhodné snahy: prostřednictvím tématicky zaměřeného filmového umění, podpořeného zábavnými doprovodnými programy, nabídnout veřejnosti příjemnou relaxaci. Ovšem nejen to. Současně si festival klade za cíl, slovy Jaroslava Kopice, probouzet v lidech chuť kamarádit se a v dobrém houfu rozvíjet respekt ke slušným pravidlům hry. Řečeno ve zkratce: jde tu o prevenci kriminality. A ruku v ruce s tím o inspiraci k uvažování nad tím, co se dotýká každého z nás - nad zákony, legislativou a právním prostředím v naší společnosti. Neboť teprve ve chvíli, kdy se občané začnou nad problémy zamýšlet a jsou ochotni rozlomit okovy vlastní lhostejnosti, udělají první krok na předlouhé a nezřídka nejisté cestě k nápravě třeba jen malého zla kolem nás.

Zde si ale musíme nalít čistého vína: chodovská přehlídka nemá ambici změnit svět; její organizátoři jsou skromnější. Ta nejzákladnější festivalová myšlenka vyjadřuje přesvědčení, že zločinnosti v nejširším sousedství našich domovů je nezbytné účinně předcházet. Úkol je to sám o sobě víc než nesnadný. Právě proto si zaslouží, aby ti, kdo se do Chodova na přehlídku Krimifest vydají, o něm alespoň přemýšleli.

Domácí násilí
autor: Lubomír Stejskal
Spustit audio