Na drobné popáleniny při vaření vezměte hořčici nebo kus aloe vera, doporučují Babské rady
Drobné popáleniny jsou pro aktivní kuchařky a pekařky běžnou věcí. Rychlá první pomoc říká: rychle polijte studenou vodou popálené části kůže, dokud se tam teplota nesníží a zastaví tak další pálení kůže.
Drobné popáleniny prstů nebo dlaně – od plechu, trouby nebo hrnce jsou nepříjemné. Čím rychleji nanesete hojivou vrstvu, tím budou následky menší. Doporučuje se potřít místo plnotučnou hořčicí, výborně funguje také gel z listu aloe vera, který získáte jednoduše tím, že dužnatý list přelomíte napůl. Potírejte místo opakovaně a budete překvapení, jak rychle červený flíček zmizí.
Vepřovým sádlem si popáleniny mazaly naše prababičky, ale moderní medicína to rozhodně nedoporučuje. Můžete si tím totiž způsobit infekci popáleného místa a naopak zpomalit hojení. Sáhněte raději po heřmánkové masti z lékárny. A v případě větších popálenin vždy vyhledejte lékaře.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka