Na bývalé černé skládce vyrostlo v Jihlavě místo odpočinku a zábavy

3. prosinec 2015
Česko – země neznámá

Hned za jihlavským obchodním centrem je místo, kde dříve bývalo rumiště, černá skládka a náletové stromky. Dnes byste to tam nepoznali. Vznikl tu totiž prostor určený pro aktivní odpočinek. V zábavním areálu zvaném Český mlýn se jezdí na kole, na bruslích, je tam hřiště pro děti i pro dospělé.

Areál pro skateboardisty - jeden z nejmodernějších v zemi - si kluci, kteří na prknech s kolečky jezdí, navrhli v areálu Český mlýn sami. Konají se tu dokonce i celorepublikové závody. Uvažovalo se i o tom, že by skateboardové hřiště mělo střechu, aby se dalo využívat po celý rok, ale nakonec vyhrála levnější varianta. A i když sami na prkně jezdit neumíte, stojí za to chvíli postát a sledovat, co sportovci na překážkách dovedou.

Po asfaltových cestách chodí rodiče s kočárky i pejskaři, někteří krmí ochočené kachny, které si pro kousek pečiva přijdou až k ruce.

Areál Český mlýn je pro cyklisty, pěší i krmiče kačen

A kdo chce, může si zacvičit pod širým nebem na tzv. work-outovém hřišti. Vypadá jako prolézačky, u nichž stojí cedule s návodem, jak posilovat jen za pomoci váhy svého těla. „Teď jsem tady dělal výmyky, zkoušel jsem je v různých výškách," vysvětluje mladík, který si odběhl z vycházky s babičkou na pár minut zacvičit.

O chvíli dřív na hrazdě visel starší pán, který si sem zašel se psem: „Nikdo tady není, tak to jen tak zkouším. Je to tady dobré i na vycházky se psem. Ale jen na podzim, v létě tady jezdí moc kol," vysvětluje.

A jeho slova potvrzuje i mluvčí Magistrátu města Jihlavy Radek Tulis: „V exponovaných měsících od května do srpna těmito místy projede několik desítek tisíc cyklistů měsíčně."

Areál je přístupný i po setmění

Kromě cyklistů, běžců a bruslařů jsou v areálu Českého mlýna vidět i sportovci na kolečkových lyžích. A jezdit se v něm dá i po setmění. Přibližně 800 metrů dlouhý okruh je totiž nasvícený. Využívají ho zejména bruslaři, ale uvažovalo se i o zasněžení.

Na výročí 17. listopadu byl odhalený pomník Sametové revoluce

„Myslelo se, že když už tady takový okruh je a navíc máme poblíž řeku - zdroj vody - mohl by se tady v zimě udělat okruh pro běžecké lyžování. Ale stálo by to nějaké peníze, a tak se to setkalo spíše s nepochopením. Ale teoreticky to možné je," vysvětluje Radek Tulis z jihlavské radnice.

Areál Český mlýn navazuje na cyklostezku, která vede na jedné straně k horolezecké stěně, na druhé straně pak k zoologické zahradě. Na dohled je koupaliště s celoročním provozem nebo rodinné centrum se skluzavkami a dalšími atrakcemi pod střechou.

Na výročí 17. listopadu byl na protějším břehu řeky odhalen pomník Sametové revoluci v podobě obřích kamenných klíčů. Zdá se, že sportovně - relaxační centrum Český mlýn v Jihlavě se v budoucích letech ještě rozroste.

autor: Petra Emmerová
Spustit audio